Sat. Sep 21st, 2019

Stiri eZZ

Portalul tau de stiri romanesti

Franţa pune beţe în roate proiectului Libra – moneda virtuală a Facebook

2 min read

Compania Facebook prevede să lanseze moneda Libra în 2020. Nu este prima dată când ministrul francez şi-a exprimat preocuparea vizavi de Libra. De această dată declaraţia sa a fost mult mai nuanţată.  

Considerând că suvernaitatea monetară a statelor este în joc, oficialul francez nu a ezitat să califice «sistemice» riscurile pe care ar putea să le determine această «eventuală privatizare a unei monede deţinute de un singur actor care care peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume».  

«Orice problemă în funcţionarea acestei monede ori în gestionarea rezervelor ar putea crea o dezordine financiară considerabilă», este de părere ministrul Bruno Le Maire.

«Comentariile ministrului francez al Economiei subliniază încă o dată importanţa muncii duse în prezent cu autorităţile din domeniul reglementării şi cu guvernele din întreaga lume», a reacţionat    un responsabil de comunicare de la Asociaţia Libra, Dante Disparte.

Ministrul şi-a exprimat dubiile încă de la summitul G7 de Finanţe, desfăşurat în Franţa în iulie. Atunci el şi-a exprimat temerea că moneda Libra ar putea scăpa controlului statelor apropo de finanţarea terorismului.

Pe acelaşi ton, ministrul a refuzat ca acest tip de monedă să se dezvolte fără nicio reglementare.

«Nu văd de ce noile tehnologii ar fi ghidate de o ideologie care refuză orice reglementare şi care contestă rolul statului», a explicat Bruno Le Maire adăugând că gândeşte contrariul : «că putem avem state puternice şi tehnologii noi solide».

Facebook a anunţat la mijlocul lui iunie dorinţa de a lansa o monedă digitală ca mod de plată alternativ circuitelor bancare tradiţionale.

Proiectul a declanşat vii dezbateri din partea bancherilor, politicienilor şi a autorităţilor de reglementare, în privinţa riscurilor pentru stabilitatea financiară.

În iulie, miniştrii de Finanţe din G7 au atenţionat, la rândul lor, asupra acestor riscuri pentru sistemul financiar internaţional.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *