Sat. Sep 21st, 2019

Stiri eZZ

Portalul tau de stiri romanesti

Google achită 1 miliard de euro statului francez

2 min read

Rând pe rând, giganţii internetului decid să încheie o înţelegere cu fiscul francez. După Amazon, Apple şi Microsoft a venit rândul companiei americane Google să semneze două acorduri cu autorităţile franceze.

Motorul de căutare cu sediul social în California, a încheiat o «convenţie judiciară de interes public» pentru 500 de milioane de euro, anunţă Parchetul Naţional Financiar din Paris.

Formula permite companiei din Mountain View să nu fie nevoită să işi recunoască frauda fiscală. Tranzacţia opreşte practic acţiunea deschisă în justiţie pe numele companiei.

Apoi, Google a mai semnat o tranzacţie cu Direcţia generală de Finanţe Publice în valoare de 465 de milioane de euro. Adică, un total de aproape 1 miliard de euro ce intră în conturile statului francez. Google a confirmat sumele şi îşi încheie astfel un lung contencios fiscal cu Franţa care îi cerea impozite şi penalităţi pentru activităţile derulate în Hexagon, din 2007.

Statul francez a depus o plângere în 2016 împotriva Google pentru “fraudă fiscală agravantă”. Fiscul a cerut iniţial 1,6 miliarde de euro dar suma a fost revizuită la 1,15 miliarde de euro.

În 2017, ministrul Conturilor Publice, Gérald Darmanin a fost cel care a propus un acord. Iar în 2019, a intrat în vigoare, în Franţa, taxa GAFA – soluţia pentru taxarea multinaţionalelor din domeniul internetului acolo unde sunt clienţii lor şi nu acolo unde aleg să îşi stabilească sediile sociale regionale, în paradisuri fiscale de cele mai multe ori.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *