Mon. Oct 14th, 2019

Stiri eZZ

Portalul tau de stiri romanesti

Roma: Franţa şi Italia se pun de acord pentru un mecanism de repartiţie a migranţilor

2 min read

“Uneori nu reuşim să ne punem de acord şi e posibil să ne disputăm dar mereu ne regăsim”, spne preşedintele Emmanuel Macron în deschiderea conferinţei de presă susţinute alături de şeful guvernului italian, Giuseppe Conte.

Seful de la Palatul Elysée a încercat astfel să îngroape criza diplomatică ce s-a tot adâncit în ultimii doi ani din cauza spinosului dosar al migranţilor gestionat, cu multe scandaluri, de fostul ministru de interne, Matteo Salvini. Acesta refuza categoric debarcarea migranţilor în porturile italiene.

Odată cu instalarea noul guvern, Roma şi Paris se reapropie iar la următorul summit european de la Bruxelles vor susţine o poziţie comună  şi vor cere ca toate statele să primească refugiaţi, în caz contrar vor fi penalizate financiar, după cum a explicat şeful de la Palatul Elysée, în urma întâlnirii de la Roma.

Cei doi au reclamat o gestiune mai eficace a cazurilor de migranţi ce nu pot beneficia de dreptul de azil iar din acest motiv sunt retrimişi în ţările de origine.  

Mai mulţi miniştri de Interne ai UE, cel al Franţei, Germaniei şi cel al Italiei, se reunesc luni în Malta pentru a discuta acest dosar.

Închise ONG-urilor care salvează migranţii din Marea Mediterană, porturile italiene au fost redeschise în ultimele zile.

Este prima vizită a unui preşedinte european de la formarea noii coaliţii guvernamentale italiene. Mişcarea 5 stele conduce acum împreună cu Partidul Democrat, de centru stânga şi a renunţat la Liga Nordului, de extremă dreaptă, a lui Matteo Salvini.

Între Italia şi Franţa există o «amiciţie indestructibilă» asigură preşedintele francez care a programat pentru 2020 un summit bilateral, o întâlnire anuală ce are loc din 1983 dar cea de anul trecut nu a fost planificată şi deci nu a mai avut loc, din cauza tensiunilor dintre cele două state.

Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *